Aktivnosti i atrakcije na otoku Ugljanu

Ronjenje

a1Akvatorij otoka Ugljana bogat je otočićima i uvalama, strminama, podvodnim procjepima i špiljama što ga čini zanimljivom ronilačkom atrakcijom. Prednost ovakvog akvatorija je u tome što se u svim vremenskim uvjetima može pronaći lokacija dovoljno zaklonjena od vjetra i valova za sigurno ronjenje. Zapadna strana otoka posebice je zanimljiva za ronioce zbog brojnih sakrivenih uvala, otočića i bogatog podmorja. S obzirom da je riječ o vanjskoj strani otoka okrenutoj prema otvorenom moru vidljivost je uvijek odlična i morski život buja.
Nacionalni park Kornati i park prirode Telašćica najomiljenije su ronilačke lokacije. Za posjet ovim prirodnim atrakcijama potrebna je posebna dozvola za ronjenje i uobičajeno je da ronilačke izlete organiziraju ronilački centri. Štoviše, za mnoge lokacije uputno je imati iskustvo ili iskusne voditelje iz ronilačkih centara. „Diving center Ugljan“ omogućit će vam da rekonstruirate povijest roneći na arheološkim lokalitetima i podrtinama novijih brodova te da doživite ljepotu jednog od najljepših i najočuvanijih podmorja svijeta. Više o uslugama „Diving centra Ugljan“ provjerite ovdje .

Ribolov

a2Zadarski je arhipelag izrazito bogat ribom i to ne samo po količini već i po kvaliteti. Podlanice, palamide, zubaci, panule, brancini, sipe, lignje, hobotnice - nema čega nema.


Sportski ribolov

Dozvoljeni dnevni ulov ribe vlasnika dozvole za sportski ribolov je ukupno 5 kg ribe i ostalih organizama ili trofejni primjerak. Dozvole za sportski ribolov (športsko-rekreativno pecanje, udičarenje, podvodni lov puškom, lov na tune) mogu se nabaviti u: lokalnom uredu Ministarstva poljoprivrede i ribarstva ili kod ovlaštenih osoba u turističkim uredima i lučkim kapetanijama.

Tarifa za sportski ribolov:
• 60 kuna za dozvolu za 1 dan
• 150 kuna za dozvolu za 3 dana
• 250 kuna za dozvolu za 7 dana
• 500 kuna za dozvolu za 30 dana


Podvodni ribolov

Podvodni ribolov definitivno je sport za one koji žele više. Neki ga zovu i najizbirljivijim ribolovom jer ribar bira koju će ribu uloviti. Lokacije bogate ribom čuvaju se kao vrhunska tajna. Svaki otok daleko od obale dobar je za podvodni ribolov. Što manje ljudi na otoku, više ribe u moru. Najpogodnije godišnje doba za podvodni ribolov na Jadranu je druga polovica ljeta i rana jesen jer u to doba ima dosta ribe i uz priobalno područje. Za očekivati je najbolji ulov na kamenitom i stjenovitom dnu gdje ribe traže zaklon između kamenja. Što je obala strmija veće su šanse za boljim ulovom.


Turistički ribolov

O popularnosti ribolova među turistima svjedoče organizirani ribolovni izleti kočama iskusnih morskih vukova. Upustite li se u avanturu s iskusnim ribolovcem Mekelenić Marinkom iz Sušice postati ćete bogatiji za trajna sjećanja na tajne tradicionalnog ribarskog zanata u nezaboravnom pejzažu jednog od najljepših sredozemnih arhipelaga. Polazak je u ranim jutarnjim satima, a ruta po dogovoru. Slijedi cjelodnevno ribarenje upotrebom mreže, sortiranje ulova te bogati ribarski ručak u skladu s ribarskom tradicijom uz domaće vino.


Big game fishing

Big game fishing je ribolov u kojem se hvataju velike ribe, najčešće plave tune, sabljarke i morski psi. Klasičan big game fishing odvija se na snažnijem i bržem brodu, na otvorenom moru, na način da se panulaje (poteže udica) ili hrani riba (baca se u more mješavina hrane koja privlači ribu). U Kalima se često organizira pohod u ribolov sa jednim od tunolovaca najjače ribarske flote na hrvatskom djelu Jadrana.

Pješačenje i biciklizam

a1Otok Ugljan idealna je turistička destinacija za zaljubljenike u biciklizam i prirodu. Brdovita, ali pitoma unutrašnjost otoka Ugljana ispresijecana je brojnim stazama pogodnima za šetnje i biciklizam. Zahvaljujući izuzetno razvedenim i umreženim putovima, pješačeći možete uživati u predivnom krajoliku prekrivenim borovim šumama i bujnim mediteranskim raslinjem. Provezite se brojnim stazama i doživite ljepotu otoka i njegovih krajolika. U apartmanima Štulec stoje vam na raspolaganju bicikli koje možete slobodno koristiti. Za pješačke i biciklističke staze kliknite ovdje ovdje. Navedena vremena potrebna da se prođe staza odnose se na pješačenje.

Rafting na Zrmanji

a2Rijeka Zrmanja sa svojom pritokom Krupom spada u naše najljepše rijeke. Zelena boja rijeke u kombinaciji sa strmim liticama kanjona, uzbudljivim brzacima i slapom "Velikim buk" od 13 m oduzima dah. Uobičajena staza za rafting je od Kaštela Žegarskog do Muškovaca. Staza od Ervenika do Kaštela Žegarskog jedan je od najboljih raftinga u ovom dijelu svijeta, kategorije 4-5. Sezona na rijeci Zrmanji zbog blizine mora počinje već u ožujku dok je mjesec svibanj zasigurno turistički najatraktivniji – rafting je još dovoljno uzbudljiv a priroda je prelijepa. No ukoliko ste ljubitelj i adrenalina potrudite se uloviti rafting na Zrmanji nakon jakih kiša. Rijeka je tada težine 5, valovi su ogromni a na nekoliko mjesta brzaci ulijevaju strahopoštovanje i najiskusnijima.

Nautika

a1Zahvaljujući izuzetno razvedenoj obali, brojnim tjesnacima, kanalima i uvalama te pogodnoj klimi, zadarski akvatorij je raj za sve vrste nautičkih aktivnosti. Nautičari su rado viđeni gosti u Preku koji se može pohvaliti novouređenom marinom sa 90 vezova u moru. Marina Preko savršena je destinacija za obiteljsko krstarenje koja pruža puno različitih i zanimljivih sadržaja. Osim marine Preko, nautičarima su na raspolaganju i ostale otočke marine i privezišta: marina Olive Island u Sutomišćici s 225 vezova u moru, privezište Kukljica s 50 vezova u moru i malo lokalno privezište u Mulinama na zapadnoj strani otoka.


Regate

Ni zaljubljenici u jedriličarenje neće ostati na suhom. Popis svih regata u Zadarskoj regiji pronađite na stranicama Hrvatskog jedriličarskog saveza; klikom ovdje.

Nacionalni parkovi i park prirode

Nacionalni park Kornati

a1Kornati su se smjestili u središnjem dijelu hrvatskog Jadrana između šibenskih i zadarskih otoka. Nacionalnim parkom su proglašeni zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obale i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava. Krstarenje kornatskim labirintom, ronjenje, pješačenje po kornatskim otocima, promatranje divljeg biljnog i životinjskog svijeta, posjet „Krunama“ – okomitim liticama kornatskih otoka, brojnim vidikovcima, gradinama i utvrdama samo su neke od aktivnosti i atrakcija u kojima možete uživati posjetite li ovaj nacionalni park. Više o nacionalnom parku Kornati pogledajte ovdje.


Nacionalni park Plitvička jezera

a2Nacionalni park Plitvička jezera jedan je od najistaknutijih i najposjećenijih nacionalnih parkova u Republici Hrvatskoj, uvršten u Popis svjetske baštine (UNESCO). Otkrijte čari šesnaest Plitvičkih jezera, brojnih špilja, jama, ponora i ledenica. Park nudi nekoliko različitih programa obilaska, a u Parku su moguće aktivnosti pješačenja, planinarenja, vožnje električnim brodom i vlakom, fotografiranja, vožnje biciklom, veslanja, a po zimi i skijanja. Posjet Plitvičkim jezerima predstavlja individualno iskustvo za svakog pojedinca. Više o nacionalnom parku Plitvička jezera pogledajte ovdje.


Nacionalni park Paklenica

a1Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznoliki biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Područje nacionalnog parka Paklenica odlikuje iznimna raznolikost geomorfoloških oblika, a svakako najatraktivniji dijelovi jesu zadivljujući kanjoni Velike i Male Paklenice. Planinarenje, organizirani poludnevni i cjelodnevni planinarski izleti, penjanje, biciklizam, posjet Pakleničkom mlinu, poučnim stazama, etno kući, šumarskoj kući, edukacijskom i prezentacijskom centru samo su neki od razloga za posjet ovom nacionalnom parku. Više o nacionalnom parku Paklenica pogledajte ovdje.


Nacionalni park Krka

a2Nacionalni park Krka obuhvaća područje uz rijeku Krku, koja teče kroz dubok i živopisan kanjon dug 75 km, tvoreći bučne slapove: Bilušića buk, Miljacku, Brljan, Rošnjak, Manojlovački slap, Roški slap i znameniti Skradinski buk (Slapovi Krke – 46 m), koji je najveća sedrena barijera u Europi. Park je moguće obilaziti vodenim putem, kolnim cestama i pješačkim stazama. Posjetiteljima su najatraktivniji izleti brodom prema otoku Visovcu na kojem se smjestio franjevački samostan, 22,5 m visokom Roškom slapu, manastiru Krka i starohrvatskim utvrdama Trošenju i Nečvenu. Razgledavanje sedrenih slapišta, speleoloških objekata, raznolikog biljnog i životinjskog svijeta parka te šetnja edukativnim stazama, etnografska prezentacija i okrjepa u ugostiteljskim objektima samo su neki od razloga za posjet ovom nacionalnom parku. Više o nacionalnom parku Krka pogledajte ovdje.


Park prirode Telašćica

a1Uvala Telašćica smjestila se u središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Zahvaljujući svojem iznimno vrijednom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom arheološkom nasljeđu proglašena je parkom prirode. S vanjske strane uvale Telašćica nalazi se najistaknutiji strmac na Jadranskom moru – poznate dugootočke „stene“. Šetnja parkom, krstarenje, rekreacija na vodi, autonomno ronjenje, rekreativni ribolov, foto-lov, vožnja biciklima i trekking samo su neki od razloga da posjetite park prirode Telašćica. Više o parku prirode Telašćica pogledajte ovdje.

Plaže

Otok Ugljan ima izuzetno razvijenu obalu sa brojim manjim i većim uvalama kristalno čistog mora i netaknute prirode, pogodnima za kupanje, ronjenje i izlete brodom. Raznolikost i razvedenost obale ovog područja omogućava svakom turistu da na plažama nađe svoj dio raja. Bilo da preferirate obližnje gradske plaže s mnoštvom sadržaja za djecu i odrasle ili se volite povući u usamljene uvale, otok Ugljan i Preko zadovoljiti će sve vaše želje.


Plaža "Jaz"

a1Plaža „Jaz“ glavna je plaža u mjestu Preko na kojoj se vijori „Plava zastava“, simbol čistog mora i okoliša. Plaža je pješčana, a u pozadini plaže nalazi se igralište za odbojku na pijesku i dječje igralište, te ugostiteljski objekti. More je plitko i stoga je plaža izuzetno pogodna za malu djecu i neplivače i sve one koji ne mogu zamisliti odmor bez igara u vodi. Plaža „Jaz“ udaljena je od apartmana pet minuta laganog hoda. Pristupi plaži uređeni su za osobe s posebnim potrebama.


Otočić "Galevac"

a2Nekih 80 metara od Preka nalazi se otočić Galevac opsega 650 m, površine 30.000 m2. Izgledom gotovo čini pravi krug i sa svih je strana okružen hridima izuzev južne, prema Preku, koja je plitka i pristupačna. Otočić krasi bogata i gusta uglavnom borova šuma koja je kao idealna za popodnevni odmor u hladu. Otočić je omiljeno kupalište turista jer im omogućava bijeg od vreve gradske plaže a istovremeno je iznimno pristupačan. More između Preka i Galevca ne prelazi dubinu olimpijskog bazena stoga udaljenost od 80 metara i djeca mogu preplivati. U vrijeme oseke nije niti potrebno plivati – većini voda neće biti iznad ramena. One koji još ne znaju plivati ili na otočić žele doći suhi, mjesni barba prevesti će svojom barkom. Otočić je od apartmana udaljen pet minuta laganog hoda. Osim navedenima, Preko se ponosi i ostalim plažama: plaža “Sv. Ante”, plaža “Bilišće”, plaža “Magazin”.


Uvale "Svitla" i "Željina"

a2Za one sklonije robinzonskim plažama i nudizmu preporučamo zapadnu stranu otoka. Među brojnim uvalama zapadne obale otoka, svojom azurnom bojom, velikim kamenim pločama i mediteranskim ugođajem ističe se uvala „Svitla“. Uvala je od apartmana udaljena 2,5 km no s obzirom da je riječ o brdovitom terenu riječ je o kojih sat vremena pješačenja. Preporučamo vam da prvi dio puta prijeđete autom ili biciklom, a nakon što prolaz autom ni biciklom više nije moguć čeka vas još petnaestak minuta spuštanja po kamenitom terenu niz liticu. Oko 2 km sjeverozapadno od uvale „Svitla“, podno tvrđave sv. Mihovil - venecijanske utvrde iz 13. stoljeća sa koje se pruža prekrasan pogled na nacionalni park Kornati, smjestila se šljunčana uvala „Željina“ koja vas također neće ostaviti ravnodušnima.

Noćni život

a2Otok se uglavnom koncentrira na zabavu i razne sadržaje vezane uz koncerte i slične festivale. Tijekom ljetnih mjeseci očekuju vas glazbene večeri na otvorenome i lokalne ribarske fešte koje nikako ne smijete propustiti. Gastronomski užitak za nepce pronađite u nekoj od mjesnih tradicionalnih konoba, restorana i pizzeria. Nakon toga opustite se u lounge baru Miramare ili nekoj od slastičarnica i caffe barova. Za one željne zabave kasno u noć, preporučamo disko klub u 8 km udaljenoj Kukljici ili cocktail bar Ritam u 10 km udaljenom Ugljanu.